Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. In aimsir an Ghorta Mhóir bhí daoine in a gcómhnaidhe i "dTír Uachtarach" gurb ainm dóibh "Longs." Bhí tig beag aca ins an áit go bhfuil tig Micíl Bhreathnaig anois. Bhí deirbhsiúr, triúr dearbhrathár agus an mháthair ann. Bhí cloch mine aca ach ní íosfhadh an mháthair í, bhí sí á spáráilt do'n gclann agus do cailleadh agus cuireadh í. Ní raibh sí caillte ach dhá lá nuair caillead an t-inghean. Bhí an triúr dearbhrathár sínte siar san chúinne leis an ocras. Ní fheádfhaidís an gráinne mine do bhácáil dóibh féin le lagachar. Sa deire thug duine aca fé dhul amach chun duine éigin d'fhághailt cun na mine do bhácáilt, ach thuit sé ag an ndoras agus cailleadh é taréis tamaill. Do cailleadh an bheirt eile.
    Fuaireas an scéal seo ó Mícheál Ó Luíneachán atá 65 bliana daois. Fuair sé an sceál ón a athair atá marbh anois.
    1. am
    Eibhlís Ní Neill