Scoil: Both Íseal (uimhir rolla 16744)

An Bhoth Íseal, Co. Chiarraí
Séamus Ua Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tar éis é imteacht ó Éire. Dubhairt sé go raibh sí in-aoinfheacht leis timcheall uair a cluig ó shoin istig san bhfothrach.
    Dubhairt sí leis núair a bí sí ag imtheacht go raghaidh sí fá dhéin an sagart do. Annsan chuaidh an sagart go dtí tig maice leis chun cabhair fhághailt don fear breoíidhte ach nuair a tháinig sé tar nais bhí an fear marbh.
  2. Bhí beirt fear ann fadó agus bhíodar ana cheanamhail ar a chéile. Bhíodar ana ceanamhail ar ól leis. Bhí uisge beatha istig sa tig acu araon. Théigheadh duine acu go dtí tig an duine eile gach lá. Nuair a bhí duine acu ag dul go dtí tig a chómharsan tosnuig sé ag feadháil. Nuair a chúaladh a chómharsan an feadháil chuaidh sé ‘na choinnibh agus thóg sé abhaile leis é.
    Tar éis tamaill fuair an duine a bhí ag feadháil bás. Tamaill na dhíaidh sin chualadh a charadh an feadhail agus níor chuaidh sé na coinnibh. Bí an feadhail ag aon duine marbh. Tamaill eile chuaidh an duine eile sa turus le capall agus trucaill.
    Pádraig Ua Muiréis
    Gleann Mhic Shíthigh, Co. Chiarraí