Scoil: Cill Mhuire, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 13942)

Mullach, Co. an Chláir
Tomás Ó Conaill

ar fuaid na h-Éireann.
    Leagadh tighthe i gCill Ruis leis. Bhí crann ag fás in-aice le tigh timcheall ar Shráid na Cathrach. Bhí phréamhacha ag dul isteach fé'n dtig. Do shéid an stoirm an crann agus leagadh an tigh beagnách.
    Báthadh mórán long a bhí ar thuras go dtí Americá nó tíortha san Euróip.
  2. In-uair na bPéinDlighthe ní raibh cead ag na Gaedhil aon sgoil Caitiliceach do bheith aca sa tír seo. B'éigin dóibh dul go scoileanna Protastúnaogj nó fanamhaint gan foghluim. In ionad na scoileanna Caitilicighe théigheadh na páistí go dtí "Scoileanna Scairte" a bhíodh cois claidhe. "Maighistir Scol Scairte" nó "Scoláirí Bochta" a tugtar ar na maighstrí a bhí ag múineadh na scoláirí.
    Théigheadh na páistí go dtí na scoileanna le léigeann d'fhághail. Uaireannta bhíodh an scoil aca i dtigh feirmeóra nó i bhféarlann. Théigheadh na múinteóirí ó áit go h-áit ag múineadh na bpáistí agus gheibhidís cúpla scilling ó na daoine chun a bpáistí do mhúineadh.
    Bhí ceann des na scoileanna seo i bpáirc Shéámuis Ó Nialláin, i mBaile Mac Aodha. Bhí beirt maighistir ag múineadh ann darbh ainm dóibh Tomás Ó Riada agus Peadar Ó Domhnalláin. Bhí meas mór ag na múinteóirí as na páistí agus bhí meas mór ag na daoine as na múinteóirí. Bíodh na maighistrí istigh
    Breandán Ó Baoighill
    Seán P. Ó Baoighill