Scoil: Curratavy

Corr an tSamhaidh, Co. an Chabháin
E. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    beannuighthe órtha ag déanamh cómhartha ná cróise sán ám cheadná. Bíonn án iomar léasuighthe agus scaptár íád ár án léas. Bíonn tróigh eadar gách síol.
    Sán fhóghmhar báintear go chúramach ná preataí núadh. Is féidir go léor bídh do déanamh aiste-san. Annseo déantar "bruitin" "boxty" agús chácha téananidh aistí. Bíonn ná preataí núa án sláinteamhail.
    Sean-fochlaí atá ag ná sean daoine annseo fá ná bpreataí:-
    "Níl íns an bainléoir mí-fáithchilleach, ách chreathadóir tíre"
    "Ní cómhartha préataí máithe án bárr ro mhór"

Róise Ní Shámhrain, Rang á Séacht, Dámhsrath
    Fúair mé seó o: Máiréid Ní Cárrigan, Miansliébhe
  2. The Potato - crop
    Every farmer grows potatoes. When he is going to set potatoes he gets small potatoes he gets a creel and starts cutting the small potatoes into it for seed. They are cut into halves and quarters. Then the manure is spread. It is spread the length and width of the ridge. The seed is dropped then on the manure. Then he gets the spade or the "laith" if he has one. In a week after he moulds
    Michael Mc Govern
    Leatóin, Co. an Chabháin