School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    tarraingt ortha i rith an geimhridh agus (?) 'réir amr bhíonn gadh leo. Iomairí is mó abhíonn san áit, le sluasad a dhéanann siad iad agus trí fhata in aon líne. Cuirtear aoileach na mbó agus aoileach an t-siopa orra. Ní deantaoi aon treabhadh annseo le céachta ádhmaid fadó. Piocann na daoine óga na fataí beaga na póiríní agus tugtar do na ba iad. Fata nach mbíonn go leor créafoíge orra i rith an t-samhraidh tugtar fataí gréíne orra agus bhíonn dath glas orra. Sul a gcuirtear na sgoilteáin sa talamh cuireann siad gaineamh nó aol orra le na gcoineál ó loghadh.
    Nuair a bhíonn siad ag romhair na talmhan san earrach má tigtear ar fhata a fágadh ann i rith an gheimhridh tugtaoi fataí Rómhair orra. Piocann siad na fataí seo agus tugann siad do na ba iad. Fadó-shion ní bhaineadh na daoine na fataí ach réir mar is bhíodh gádh leo go dtí an t-Earrac; ach ní déantar sin