School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    anois. Baintear sa bhFóghmhar iad agus cuirtear isteach i bpoill iad. Leaba beag tróigh go leith i leithead 4 troighthe i bhfaid agus 6 orlaig indoimhneacht iad seo.
    Fadó deantaoi Starch as na fataí agus uaireannta go fóill déantar é annseo. Bíonn sgríobán aca agus sgríobann siad na fataí agus faisgeann siad an rud a sgriobadh. Fágann siad an sugh ar leath-taoibh agus igceann cupla uair a chluig bíonn stárch ag tóín an phota go rabh an sugh ann. An chuid a fáisgeann siad deanann siad arán as nó Boxty mar a glaoidhtear air. Measgann siad plúr leis agus im uaireannta agus bíonn siad ghá fhuinneadh go mbíonn sé réidh le cur sa mbacús. Itheann siad le bainne nó le tae agu im é. Bíonn sé an-láidir.
    Na fataí abíonns fágtha indiaidh an dinnéár is minic a dhéanan siad "Potatoe Cake" asta. Baineann siad an croiceann diobh agus brughann siad iad