School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    crugaí agus gabhann siad uilig isteach sa gcurach ach duine amháin a fhanas amuigh leis an gcurach a shádhadh amach. Annsin nuair a bhíos an currach amuigh thar bhéal na dtonnaí gabhann an duine sin isteach nó go dtéighidh siad go dtí an céibh. Nuair a thigeas siad go dtí an gcéibh tigeann beirt nó triúr amach leis na heangacha a réidhteach isteach sa gcurach. Nuair a bhíonn siad réidh cuireann siad an currach amach ón gcéibh agus toisigheann siad ag iomrádh nó go dtéighidh suas amach giota maith a bhfairrge. Annsin cuireann siad amach na heangachaí sa bhfairrge. Nuair a bhíos cuid de na heangachaí caithte amach ceanglann siad na róaí ar an gcurach agus cuireann siad meadhchain ar na heangachaí le n-a dtabhairt síos. Nuair a
        1. catching animals