School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí fear agus a bean ina gcomhnuidhe comhgarach so na nGleanntaigh aon uair amháin. Bhí síad an bhocht ar fad.

(continued from previous page)
    nach dtabhairfeadh sé inghean do go bfacaidh sé cé an sort feirm a bhí aige san bhaile agus caide sort toighe abhí aige. D’imthigh sé leis agus car síad sé go rabh sé ins na Gleanntaigh. Siubhail sé annsin go dtí go rabh sé ag an (1) baile sin.
    Bhí lóinin béag ag gabhail go dtí an teach. Ní rábh an fear saidhbhir (inn) ininibh shiubhail ar an lóinín bhí sé comh salach sin (ag) acht bhí (d) claidhe ar an eile taoibh de lóinín agus béigín do shiubhail ar an chlaidh. Chuaidh sé isteach un an toighe agus bhí an fear ag ithe a dhinnéar. Bhí dhá ghabhair ina suidhe ag an eile thaoibh de agus íad ag ithe amach ar an bhaschaid céadna ina rábh an fear ag ithe amach ar.
    Níor fhan sé ibhfad ag an fheirm seo acht chuaidh sé go dtí baile na nGleanntach agus fuair sé lóistín annsin agus d’fhán sé seachtmháin annsin go dtí rábh luing ag imteacht go dtí a Merica. Nuair a bhí sé aráis ina Merica cur na daoine céist ar cé an sort teach feirm a bhí aige.
    “Dubhairt sé go rabh eagla ar shiubhail ar an loinín (a) mar gur chur sé salach ar le (na) a bróga. Bhí na soithigh comh dheas sin bhí éagla ar tae ól amach astú. Agus go rabh (a) leabaidh ró deas le sise a luighe annta. Gur fhan sé cúpla lá
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Máire B. Ní Bhreisleáin