School: Clochar (roll number 13296)

Inishkeel, Co. Donegal
Seán Mac Giolla Bhríghde

1. (continued from previous page)
    am amháin agus go dtug sé an “Cháin Dómhnaigh” go h-Éirinn. Dlighte a bhaineas le obair an Dómhnaigh.
    Indheain nach bhfuil aon tuairisg fa dtaobh de seo le fághail í sean leabharthai na h-Éireanna, is dóiche gur sileadh nach rabh an fheidhir ag cléir na h-Éireanna é (An Cáin Dómhnaigh) a chuir i-ndlígheadh, siocar mar thainig sé as an Róimh.
    Bhí cumhacht an Phápa iongantach láidir anns an am. Thart ar an Mhainnistir ta Roilig ann a bhfuil Naomh Conaill & Naomh Dallan adhlacaidh Rinne muinntir an cheanntair úsaid dón Roilig seo go ceann fada na dhiaidh seo.
    Tá Protestúnaigh curtha anns an leath thoir dén roilig agus deirtear gur ín aimsir na nDlíghte Peannaideacha a ghlac said seilbh ar an pháirt seo dén roilig.
    Nuair nach mbíodh an lán mara fóirstinn each leis na cuirp a chuir anns an roilig seo, bhí roilig eile ag na dáoini ar tír mór ós coinne an oileáin amach. Tá an roilig seo í seilbh bórd sláinnte Cho Dhún na nGall anois.
    Anns an Dúmhaigh atá amach ós coinne an oileáin faightear cuid mhóe cnámha daoini anois & airís fosta.
    Ceacacha atá mar chlocha cinn ar na Nuaigheannai & tá said na luighe síos ar mhullach na nuaigheannai & pictiúri eánacha no ainmhidhthe & ainmneacha na nDaoine sdhlacaidh fósta gearr tá amach asta.
    Tá Easbog. Easbóg Ó’Baoighill curtha í roilig an oileáin. Tá cloch cinn amháin & ní feidir le aon duinne go fóill dheanadh amach cad tá sgríobhtha air aith is é an