School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    fhad agus a bhí an cailín ag déanamh réidh an t-suipéara. Nuair a bhí siad ag ithe bhris reithe mór an buarach agus thoisigh 'rith fríd an teach.
    " Éirigh, a Fhinn, agus ceangail an reithe sin", arsa an seanduine. D'éirigh Fionn, fuair greim ar an reithe agus thoisigh dhá tharraingt acht bhí an reithe dhá leagaint achan bhealach. D'éirigh Conán nuair a chonaic sé an droch úsáid a bhí Fionn ag fághail acht leag an reithe Conan ar an chéad iarraidh.
    " Éirigh, a Dhiarmuid", arsa an seanduine "agus ceangail an reithe". " Ó, níl gar domh ann", arsa Diarmuid nuair a sháruigh sé ar Fhionn". " Arú, éirigh agus ceangal an reithe sin", arsa an seanduine annsin leis an chréatúr a bhí sa choirnéal. D'éirigh seisean, fuair greim ar an reithe, chraith é cupla huair agus cheangal ˙.
    Nuair a bhí a' suipéar déanta aca shuidh siad thart fán teinidh ag comhrádh. Shuidh an cailín óg giota amach ón teinidh. Anois, chuir Diarmuid i gcómhnuidhe an-spéis i gcailíní óga sgeimheamhla agus d'iarr sé uirri theacht aníos agus suidhe ag na thaoibhsean." Nuair a bhí mé agat, ba
    Rois Ní Bhraonáin
    Proinnseas Ua Braonáin