School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    d'iarr sé ar fhear de chuid fear an leanbh a thabhairt anuas chuige agus thug. Gasúr a bhí ann. Thug sé leis 'n-a bhaile é agus bhí luthghair mór ar fhéin agus ar a mhnaoi fá choinne an ghasúra. Thóg siad an gasúr go raibh sé 'un méadaidheachta agus bhí an ghiorsach aca fosta. Bhí an ghiorsach agus an gasúr an-cheanamhail ar a chéile.
    Fá dheireadh bhí an bhainríoghain ag éirghe tursach de'n ghasúr agus smaointigh sí gur cheart duithe é chur 'un báis. Lá amháin d'imthigh sí go dtí Cailleach na gCearc. Lean an ghiorsach í. Nuair a chuaidh sí isteach chuig Cailleach na gCearc, d'fhan an ghiorsach ag an doras ag cúl-éisteacht leis an chomhrádh a bhí eatorra.
    Dubhairt an Bhainríoghain le Cailleach na gCearc gur mhaith leithe an gasur a chur 'un báis. D'iarr cailleach na gCearc uirri nuair a rachadh sí 'n-a bhaile teine mhór a chur síos agus leigint uirri fhéin gur chaill sí snáthadh beag sa luaith agus na
    Síghle Níc Ruaidhrigh
    Maighread Níc Ruaidhrigh