School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Chuaidh an fear saidhbhir ‘n-a bhaile agus lúthghair an t-saoghail air. Chuir sé an muillean a ghabhail agus i gcionn trí lá ní raibh áit siudhe ná seasamh aige, mar bhí an teach lán bídh. D’imthigh sé chuig a dhearbhrathair agus d’agair sé air a ghabhail agus an gleas draoidheachta a thabhairt ar siubhal as a amharc. stop an fear eile an muillean agus thug leis ‘n-a bhaile é.
    Dubhairt a bhean leis gur cheart daobhtha [furm]? talaimh a ceannacht, agus nuair a thiocfadh as da gclann gur mhaith an talamh aca. Chuir an fear an muillean a ghabhail agus thoisigh sé a chathadh amach airgid agus óir. Chuir sé amach ginídheacha, scillingeacha agus pighinneacha go raibh an méid soitheach a bhí sa teach aca líonta. Dubhairt an bean gur leor sin an oidhche sin agus go dtiocfadh leo tuilleadh fhághail lá thar na bharach dá mbíodh siad a dhith ortha, agus chuaidh siad a luighe.
    Fríd an oidhche tháinic soitheach de chuid na h-ioruaidhe i dtír, agus chualaidh an captaoin
    AT0565: The Magic Mill