School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    mar tusa ainmhidhe mór láidir a dheanamh duit fhéin; ach bí geall nach dtiocfadh leat ainmhidhe beag baoidheach a dheanamh duit fhéin - ainmhidhe beag cosamhail le luchóig."
    "Fan go bhfeicfidh tú", ars' an fathach, agus rath luchóg bheag aníos an t-urlár. Seo a raibh an cat a iarraidh agus thug sé léim ar an luchóig agus mharbhuigh sé í; annsin bhí deireadh leis an fhathach.
    Ba' é seo an t-am a raibh an rí agus a inghean ag teacht fhad leis an caislean. Chuaidh an cat amach roimhe agus sheasuigh sé ag an gheafta, agus nuair a thainic an rí fhad leis, dubhairt sé leis gur seo caislean a mháighisteara - Tighearna na nDúmhchán
    Ba' leis an fhathach an talamh a raibh an rí agus a inghean ag siubhal fríd rith an lae ach ba' leis an muilteóir anois é.
    Dubhairt an rí leis an muilteoir gur bhreagh an duithche a bhí aige, agus gur
    AT0545: The Cat as Helper