School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

an áit seo a fhágail”.
    “Bíodh agat”, arsa frog na coilleadh, “dean do chomhairle fhéin is é is lugha a chuirfeas fearg ort”, agus d’imthigh sí ‘n-a bhaile.
    Tamall ‘n-a dhiaidh sin tháinic frog na coilleadh ar cuairt chiuci arais, ach ní raibh a cara roimpí. Chuartuigh sí thall a’s i bhfus ar feadh tamaill, ach ní raibh sí le fághail na le feiceail aici. Le sin fhéin labhairidh an t-éan beag shuas anns an chrann- “Ró mhall”, ars’ an t-éan.
    “Caidé deir tú?” ars’ an frog.
    “Tá sí marbh” ars’ an t-éan, “chuaidh carr thart annso athrughadh indé agus bheir an rotha uirri agus marbhuigheadh í”.
    “Nach dona mar fágadh an créatúr”, arsa frog na coilleadh go truaghcanta. “Dá dtiocfadh sí liom-sa isteach ‘n-a coilleadh ní bhéadh sí marbh indiu. Dá dtiocfadh sí isteach na coilleadh an áit a bhfuil mise ‘mo chomhnaidhe, agus an áit a bhfuil gach rud
    Eibhlín Ní Shearcaigh
    Anagaire, Co. Donegal