School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    gheárr siad suas an tarbh agus rós an mháthair é. Nuair a bhi sé rósta, leag sí an fheóil ar an tábla agus shuidh siad isteach. Bhi Éamon i gcruadh chás anois. Bhi fhios aige nach rabh sé féin i n-innibh oiread a ithe leis an fháthach.
    Nuair a bhi a sháith ithte aige, chuaidh sé amach agus chuir sé croiceann an bheathaigh taobh istigh de n-a chuid éadaigh. Phill sé agus thoisigh sé ag ithe arís ach sé rud a bhi sé ag cur an bhídh idir a chroiceann féin agus croiceann an chapaill bháin.
    Ní rabh i bhfad gur éirigh an fháthach tuirseach ag ithe agus béigean do stad. Dubhairt Éamon gur ith sé féin barraidheacht agus go rabh sé tinn. Tharraing sé amach sgian agus tharraing suas tríd chroiceann an bheathaigh í agus thuit an biadh uilig amach. Nuair a chonnaic an fáthach seo rinne sé féin an rud ceádnaagus thuit sé marbh. Thoisigh an mháthair a mhallachtaí ar Éamon.
    "Sin mo thriúr mac marbh agat anois." ar sise.
    "Deán thusa tuirtín arain a's chá bhíonn