School: Tearmonn (roll number 14194)

Termon, Co. Donegal
Aodh Ó Duibhne

1. (continued from previous page)
    Dubhairt an caiftín go nglacfadh sé é saor, dá dtroidfeadh sé an fear is fearr a bhí i Meirica. Dubhairt seisean go dtroidfeadh. Nuair a shroc sé an talamh chuir siad fa choinne an fear troda, agus thainig sé.
    Rinne siad ciorcal do na fir a bhí ag troid ann. Chuir an fear seo ceist ar an fhear is fearr a bhí i Meirica.
    "Caidé mar thoisigheas muid ar an throid,"
    Dubhairt an fear troda, "Siubhailaidh duine amháin thart leath an chiorcail, agus an duine eile thart an taobh eile. Nuair a chasfaidh muid ar a chéile craithfidh muid lámh agus toiseóchaidh muid ar an troid. Shiubhail an fear thart leath an chiorcail, agus an fear troda an leath eile. Nuair a chas siad ar a chéile chraith siad lámh, agus tharraing an fear an lámh amach as gualainn an fir troda, agus thuit an fear troda luige. Thug an caiftín an fear ar bórd saor na bhaile.
    Seamús O Riodain
    Tirkillin, Co. Donegal