School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (continued)

Tháinig beirt Lochlannach go hÉirinn fad ó shoin mar gheall rún déanta beórach a fhághail.

(continued from previous page)
    mhaith liom da bhfanóchadh sibh seachtmhain san áit seo. Bhí na Loclannaigh sásta leis an cuireadh seo agus ar feadh na seachtmhaine bhí comhradh aca. Lá amháin leis an t-athair nuair a bhí sé leis fhéin. Dhinnis an t-athair dóibh fá deireadh go dtabharfadh sé an rún dobhtha ar choingbhill amháin. Caidé do choingbhill arsa seisean. Caithfidh sibh mó mhac a mharbhadh ar daís arsa seisean. Ní maith linn dul dá mharbhadh ársa na Lochlannaigh”. Ach mas rud é mac dtigh linn an rún a fhághail ar dóigh ar bith eile. Níl. Níl teacht as againn Níl dóigh ar bith eile arsan an t-athair. Bhí comhrádh fada ag na Lochlannaigh an oidhche sin. Ma chuireann muid an mas chun báis arsa fear aca “thig leis an athair duiltu aon chineal aon tuirisge a thabhairt dúinn (innist) tá sin fíor arsa an fear eile. Cead againn innist don mhac an rud a dubhairt an athair. Nuair a chualaidh an mac caidé mar bhí. Thug sé isteach an rún a dhíol ar mála óir agus mála airgid. Bhí sé na fhear shaidhbhir go bráth na dhiaidh. Ach thuit an athair marbh nuair a chualaidh sé go rabh an rún ag na Lochlannaigh.
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)
    Caitlín Nic Ghloinn