School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    Thug Gincle Conamara ar fad dó. Bhí an duithche sin i seilbh na bhFláthartach an uair sin, agus as sin amach bhí ead agus imreas idir na Mairtínigh agus na Flaithbhearthaigh agus mharbhuigh Flaithbeartaigh Acadh na nIubhair mac Dick.
    Tá sé mar seancas ag na sean daoinibh go raibh Nimble Dick lúbach cleasach agus go bhfuair sé seilbh ar thailte go cam agus go fealltach.
    Bhí duine do Mhuinntear Laidhigh an uair sin in a chomhnaidhe i Magh Eascraidh a raibh duithche mhór talmhan aige "ó Coirib go Fairrghe". Ní raibh aon Bhearla aige agus ar fháil glaodhac dó a léas seilbhe a thabhairt os comhair an Bhreithimh i Cuirt na Talmhan. Rinne sé margadh le Dick mar ba dligheadoir Dick a chuis a phleidhe i dTeach na Cúirte. Dubhairt Dick go raibh sé sásta agus fuair sé greim ar an léás. Dubhairt sé leis an mbreitheamh go raibh an duithche ceannuighthe aige feín o Mac Ui Laidhigh agus tugad dó é. San tráthnona fuair an breitheamh amach an chleas a d'imir Dick ar an seanfhear. Bhí truagh aige don sean fear acht bhí a fhocal tugtha agus a ainm leis an léas.
    Bobby Mairtín
    Rosscahill, Co. Galway