School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    Uí Shéaghdha 'na sheasamh sa naomhóg & an bheirt eile suidhte. Sa tarrac dóibh bhris an téad. Do cuiredh Mac Uí Sheaghdha amach ar a cheann sa bhfairrge agus níor eirigh sé ar ais.
    Dóighteán: Sa bhliain 1915 chuaidh coca breágh féir le Séamus Máirtín ós na Gorta Dubha fé theine. Fuair sé a luach amthach ó n gCúirt. Sé an rud a dubhart sagart a bhí annso mar gheall air ná go raibh "doghadh croidhe & dodhadh garraidhe ar Shéamus Máirtín - croidhe dubh dóighte & garraidhe dubh dóighte".
    Dóighteán Tighe na gCóisgeárdaí (Coast Guards) 1922: Sa bhliain 1922 do cuireadh staisiúin na gCóisgeárdaí i mBaile na nGall fé theine. Poblachtánaig na h-áite a dhein é aimsir an achrainn is an annróidh. Cúpla oidhche 'na dhiaidh cuireadh tig na gCóisgeárdaí i bparróisde Fionntragha - ar an gCathair agus Árus na bpóilíní i mBaile'n Fheirtéaraig marabhfuil tig ósda Dhún-an-Óir anois. Do chuireadh fé theine san am céadna san, saghas dúna a bhí ag saighdiúirí Shasana ar Chnoc an Bhaile Uachtrach i naice Ceann Goib-an-Féich. Bhí sean-túr sa phaisde céadna fadó. Túr an Baile Uachtraigh a tugtaí air.
    Faill an tighe dóighte: Tá an fhaill seo marabhfuil bungaló an mhinistir (Parson McClean). Ní foláir nó cuireadh fé theine tig éigin san áit seo fadó ach ní cuimhin le h éinne beo anois é, ná níor chualadar a muinntir ná a sean-mhuinntir ag tracht thairis
    Siobhán Ní Mainín
    Diarmaid Ó Curáin