School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    mo thighe" ar sise "tabhair do bhrollach lé teasbáint do'm mhuinntir." D'imthig sé bhain sé amach an tig. D'iarr sé lóistin na h-oidhche agus fuair. Bhíodar ag caitheamh na h-oidhche do bhí an mháthair ar an dtaobh eile chúinne agus í á thabhairt fé ndeara.
    Chonnaic sí an ainm ar an báscóta.
    "A fhir mhaith" arsa sí "déarfainn gur bí sin lámh mo inghne dá maireadh sí." "Agus cá bhfios duit ná maireann" ar sé? "Ní mhaireann a dhaltha" arsa sí "mar tá sí caillte lé bliain." "Ní'l ná caillte" ar seiean mar tá sí agam-sa, do thugas ó locht na leasa í le na leithéid seo do shlighe ag innsint dóibh.
    Ní chreidfidís é ach mar sin féin i ndiaidh a chéíle bhíodar ag tabhairt geilleadh dho. Ní dhein a h-athair aon rud ach cóisde a bhualadh ar a chapall agus tháinig sé ar Chrosaire an Bhaile Iochtaraig. Thug sé leis a inghean agus Brian agus a mháthair agus d'fanadar i bhfochair a chéile agus mhaireadar go lán t-sásta as san amach.
    Eibhlín Nic Gearailt
    Márthain, Co. Kerry