Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Bhí buachaill ann fadó agus bhí thar cnoc siar ag tuilleamh.

Bhí buachaill ann fadó agus bhí thar cnoc siar ag tuilleamh. Bhí sé ag teacht abhaile cun na Nodhlag agus bhí sé ag cuir an bóthan de abhaile go mall mar ná raibh aon tráen ná gluaisdeán ann an uair úd. Cheap sé go mbeadh sé istig i stráid a bhí i bhfad uaidh go dtógfadh sé lóistín sar a mbeidis na gcodladh.
    Ach nuair a tháinig sé go dtí an áit bhí gach aoinne na gcodlad roimis. Bailibh sé leis agus dubhairt sé go mbeadh ag cur an bóthar de i gcaitheamh na h-oidhche. Tamall amac chonnaic sé solus i bhfad uaidh. Dein sé fé dhéin t-soluis. Seadh nuair a chuaidh sé cun an t-soluis. Is amhlaidh [is?] a botháinín beag ansan bhuail sé isteach sa bothán agus cad a bhí istigh ann ach dorán beag críodhna. Shuidh sé suas ar an raca a bhí ináice na teine agus bhí an duine aosda ar an dtaobh eile "Sead a stróinséar bhfuil aon sgeal nua agat?" "Níl" ar seisean "bhfuil sgéal fiannachta?" Dubhairt
    AT2412B: (The Man Who Had No Story)
    Nell Ní Shiochfhradha