School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    tré na céile is do léim sé amach as an leabaidh agus do cuir sé ar a cuid éudaig. D'imtig sé á triail ar an dTráig in a raibh an bád. Do cuir sé an bád ar a drom is do tug sé leis abaile i go ceann na tíge.
    Nuair a eirig a athair ar maidin do bhí iongnadh air nuair a conaich se an bád igceann na tíge is do cuaidh ainm Concubar mór timpall na hÉireann le na neart. Do cuireadh dubhslán air ó ioctar na hÉireann le Sasanach ana mór le rád a bhí ag marachtaint ann. Do bí fear boct igCo Corcaighe is d'iarfhaidh sé do Concubhar a raghadh sé leis an Sasanach agus é togáilt suas. Do cuir an fear bocht so geall mór síos ar Concubhar. Dubairth an sprealldhra Sasanach go raibh fear aighe fhéin níos treise. Do bhí an fear a tóg an geall ana bocht is do bhí ana muingin aige as Concubhar. Nuair a bhí an lá cun troda déanta amach achu, do glaoidh an fear bocht ar Concubhar cun troda is do cuaidh sé len na cois. Cuaidh Concubhar agus an fear a bi na coinnibh isteach sa bfáinne. Nuair a bhí an tamh suas ins an fáinne is nuair a dubartas leo dul in achrainn dá céile do rugh an beirth ar a céile is do chuadar in acrainn dá céile. Do bhíodhar a strachad is a stoladh a céile. Do bhí an lámh uachtar dul ar Concubhar. Do bíodhar tamall mór ag strachad is ag stoladh a céile. Nuair a dubhairth bean an fir bocht "faire a Concubhar na creac sinn."
    Caitlín de Búrca
    Padraig Ó Drisceóil