School: Doire Clathach (roll number 11931)

Derryclogh Upper, Co. Cork
Éamonn Mac Firbisigh

1. (continued from previous page)
    cuaird ar an áit airís ná raibh teampall beag tógtha díreac os cionn na h-áite n-a raibh an Naomh ag guidhe. Pé méid firinne atá sa sgeul seo tá sé deimhnightheach go bhfuil rian fotharac le feiscint fós san áit céadna agus teampaillín Facthna atá mar ainm air an ait. Tá na fallaí le feiscint fós agus deallruigheann siad go raibh an teampall an beag ar fad. Níl sé acht tiompall dó dhéag troig ar fhaid agus ocht dtroighthe ar leithead.
    Do ath-tógad an teampall seo airís tiompall na bliana 1664 acht niorb é Naomh Fachtna adhein é act duine eigin eile sa cómharsanacht. Buaileadh an fear seo tinn uair agus dubairt sé fé bhrúg na mionn go dtógfad sé teampall in a onóir dá dtagadh sé slan as an taom breóidteactha. Deirtear do bhfuil cuimhneacán den gniomh seo le feiscint san teampall fós.
    Go dtí cúpla bliain osoin biodh na sluaighte ag dul go dtí an Teampallaín ar an 15adh lá de Lúgnasa Feile na Naomh. Do thugas
    Máire Ní Ceitinn
    Grandparent