School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    D'imigh an buachaill leis abhaile agus do bhí sé ag cuimhneamh agus é ag dul abhaile gur airig sé a mháthair nó duine éigin 'á rádh leis roimis sin go gcuireann na daoine a bhíonn an t-ubh ór aca fé na gceann é agus iad ag dul a chodhladh. agus go mbíonn cúig píosaí óir ann rompa ar maidin.
    Nuair a chuaigh sé a chodhladh do shochruig sé póilín [> piliúr ?] deas fé na cheann agus do chuir sé an t-ubh óir síos ann. Fé dheire do chuaidh sé a chodladh.
    I gcionn leath-h-uair a chluig nó mar sin d'airig sé rud éigin ag briseadh fé na cheann agus do cheap sé go raibh an t-ubh briste.
    Do bhí ana-bhrón air ansan ach mar sin féin níor fhéadir sé féachaint a' raibh sé briste. Ar maidin nuair a dhúisig sé d'fhéach sé ar an t-ubh féachaint a' raibh sé briste.
    Níor cheap sé go mbeadh aon óir
    Siobhán Ní Thuama