School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean ann uair agus do bhí sí ana bhocht. Do bhí sí ana aosta agus ní raibh sí ábalta ar aon rud do dhéanamh mar do bhí cos ana thinn aici.
    Do bhí buachaill sa tig in aonfheacht leí chun na ba agus na rudaí eile do chomáint. Oidhche amháin do bhí an bheirt acu istig in-aice na teine agus bhíodar díreach chun dul a codhladh dhóibh féin.
    D'airigheadar fothram éigin ar an dtaobh amuigh de'n doras agus do bhí eagla ar an mbuachaill dul amach.
    Fé dheire d'éirig an bhuachaill agus do chuaidh sé amach go dtí an doras féachaint cé bhí amuigh. Nuair a chuaidh sé amach do chonnaic sé cailín breágh óg amuigh agus gúna bán uirthe. Do tháinig eagla ar
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork