School: Barrlinn

Inchinarihen, Co. Cork
Máire Ní Chruadhlaoich

1. (no title) (continued)

Lá dá raibh Fionn agus na Fianna amuigh ag fiadhach mar ba ghnáth, i lár an lae do dhorcaig an lá mar an oidhche i dtreó na feicimís gadhar, cú ná seabhach.

"A mhic Oscar, an gcuimhin leat an uair a bhíomar fé na gcruaidh is na ceangail"
    Annsan chaith Oscar a léim leóin, agus le sleas a dhóibh, bhuail sé an bhean mhór ar an taobh dheas agus tríd an taobh clé amach do tháinig an dóid.
    "Amba, a Phádraig, le tuitim don talamh do mhnaoi. "Mo mhallacht siar" ar sise ar mo dhaisín féin, a bhí d'ionntaoibh liom mar inghean agus chuir faoi lár fé gheasaibh mé. Dá bhfaghainn-se laoch-fear a thógfadh mo pháirt agus do seasóchadh mo chás ar chathaoir cruaidh, do bhéarfainn-se mac, ná ghéillfeadh don domhan, agus b'einn airís im' chló féin."
    "Amba a Phádraig nuair d'imthigh an draoisheacht di annsan agus í ag fághail bháis, do b'í an bhean ba bhreághta fén spéir í.
    Nuair chonnaic Fionn an t'athrú a bhí tagaithe ar an mnaoi iasachta, bhí sé fiosrach 'na taobh agus do chogain sé a órdóg agus fuair fios.
    Inghean rí do b'eadh í, agus ní raibh de clann aige acht í. Roimh a breith chuir sé fios ar seandraoi cun a fhághail amach uaidh cad iad na rusaí a thárlochadh i saoghal an leinbh. Dubhairt an seandraoi gur mhaith an rud dó gcuireadh an bhreith ar gcúl ar feadh cúig noiméadaí eile. Níor deineadh é sin agus rugadh an leanbh inghine
    Séamus Mac Coitir
    Saor cloiche