School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Cork
Pádraig Mac Suibhne

dtiochfadh na fáithrní ar féin agus go n-imtheóchadís as an nduine a chuir na clocha ann.
    Dá ndóighfí leanbh sa tseana shaoghal isé an cuma a leighistí é ná so. Do bhíodh seana mhná ann a dheineadh plástair de gallúanaigh agus d'uachtar agus do chuiridís sa phaiste dóighte é.
    Dá mbeadh aicíd péiste ort is go scríobhfá t-ainm tímcheall air deirtear go leighisfí é.
    Da mbheadh craobhfhabhar id' tsúil deirtear dá ndeinfeá cómhartha na croise air led' sheile cealacan nú le fáinne óir deirtear go leighisfí é.
    Sé an cuma a leighirdís an dóigh imleachán a bhíodh ar na capaill ná lionn te a thabhairt dóibh nú an céad rith de'n poitín.
    Is minic do bíodh piast eirbaill a bhíodh acu dho ná an céad duine a chídhfeadh ag luighe is ag éirighe é ná é bhualadh trí
    Tadhg M. Ó Duinnín
    Feirmeoir