Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

Ar an leathanach seo

1. Is maith an rud go bhfuil na piseoga ag imtheacht as an sáoghal. Is dócha gur [?] fóghluma agus neart creidimh atá ag cur na sean smáointe seo as íntinn na ndaoine. Do lean droch cróidhe dá gcómharsain a lán des na piseóga seo
    Núair a bíodh cearca ag fághail bhás ortha fadó do mheasaidís go raghadh an galar cun a gcómharsan ach na cearca a geibheadh bás a cur i bfhollach timceall doruis na cómharan nú íad a caitheamn[?] thar teórainn cúca. Úaireanta tugaidis fé ím a bhreith ón a céile lá bealthaine.
    Mheasaidís gur bh'féidir é seo a dhéanamh dá gcuiridis an stoc ag ínbhéar ar thalamh an cómharsan san roimh eiríghe gréine lá bealtaine. An té sa cómharanacht a cuiread súas an céad d'eatach lá bealtaine do beadh se sin creacta ar fead na blíadhna
    Is sioléar dúinn gur ós na pagánaig a tháinaig an bhéas so. Ní caithfidís amach uisce tar éis tuitim na hoidhce, na ní caithfí amac uisce na gcos go go dtí maidean, agus deiridis nár ceart leimt anúas de claidhe tar éis tuitim
    Liam Ó Duinneacha
    Áth an Chonnaidh, Co. Cork