School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

páirce.
    "Páirc an Aithinn" -: Sin páirc go bhfuil go bhfuil go leór aitinn ag fás ann.
    "Páirc na gcapall" - : Sin páirc go mbíonn na capaill ag inbhear gach oidhche sa geimridh.
    "Páirc na carraige" -: Sin páirc go bhfuil carraig mor leatan na lár agus suidheann daoine air san t-Samhradh fé thaithneamh na gréine gile.
    (10)
    "Páirc an asail" - Sin páirc go mbíonn na h-asail ag inbhear ann gach aon oidhche sa geimhreadh mar tá crainn árda ag fás ann agus geibheann siad fothain ann on gaoth a bhionn go fuar, fliuch, fiadhain, agus go cruaidh gaothmhar garbh.
    (11)
    "Páirc an leasa" - Sin páirc go bhfuil lios ann agus is uaidh sin thuill sé an ainm.
    (12)
    "Páirc an t-sean-thighe" - sin páirc go bhfuil sean tig ar thaobh amháin de agus cuirtear rudaí i dtaisge ann ó na báillí nuair a thagann siad.
    (13)
    (feuch leath 7)
    páirc carraigin na glaoidtí. - bé an chúis ghur glaódhadh an ainm seo ar an bpáirc ná so. Tá an pháirc inaice an Sullan Mor agus ta carraigín na lair Deirtear go dtagad púca ar an charrig seo fado in am clap-sholuis gac tráthnóna agus go mbíodh sí ag glaodhcah ar duine eigin thar an Abhainn. Deireadh sí
    "A Michíl óig a pu-u-u-u druid liom
    Seán Ó Céilleachair