School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

1. 1) Tobar Lactín
    Tá a lán toibreaca leis an ainm sin ortha tímpal an bhaill, ainmnighthe in-onóír do'n Naomh. An naomhadh lá de Márta atá lá Fhéíle Lactín.

2) Cill Lactín
    Cill do chuir Naomhm Lactín ar bun i lár na sémad h-aoise. Do dóig na Loclannaig í sa bhlian 836. Táid na sean-fallaí le feiscint fós. Tá seana-roilig agus sean-fothraca fós ann leis. Tá an áít timceall trí mhíle soir ó dheas ó Baile Mhúirne. Do bhíodh ins an cíll sin ins an tsean-aimsir lámh dheas Lactín agus roinnt eile dhá mhartra agus do tagadh a lán ann ar thuras dá leigheas. Mailsheacnaill Ó Ceallacháín, Rí Ua n-Eacach (?) Mumhain a cailleadh sa bhliain 1121, do dhein an scrín 'na raibh an lámh. Tá an scrín le feiscint indiu i Seodhlainn ar Adadhaimh i n-Áth Cliath agus is beag, má tá seód de sean-iarsmáíbh na h-Éireann cómh h-áluinn ná cómh greannta leis.

3) Cathair Céírín
    Deirtear gur'b otharlann an áít seo agus go dtéídheadh daoine ann nuair a bhíodh aon breóiteact ortha cun iad féin a leigheas. Tá a lán sean-fhothraca tímcheall an bhaill agus
    Prionsias Ó Ceallaigh
    Baile Bhuirne, Co. Cork