School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

1. (continued from previous page)
    do b'uaisle sa tír do mnáibh. Eadach mhín crón do beadh é go raibh snas an tsíoda ann. Is minic a bhí gúna dhe go matih tar-éis bheith trí-fichead blíain in úsáid. As olann mín na núan a deineadh é sholáthar (?) Ba gnatach le mnáoi dhá gúna de" seo d'fhághail i gcóir lá a pósta agus peidhre stocaí bána ola agus péídhre bróga greasáidhe. Ba minic gurabh íad san na céad bróga a fúair an bhean san. Na dtheannta sa ba gnáthac le clóca caipín d'fhághail caipín de shááoin dubh a bhíód ar an gclóca agus caidhp bhán lín éádaig deannta ar nós go n-oirúineógheadh (?) sé timcheall a cínn agus trí shrath de lása bhan ar a dtugaidis "Séan Sáor" fúaite ar an gcaidhp os cúínn na héadan. Fé an gúna bíodh cóta dubh cuilteálta.
    Liam Ó Duinneacha