Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bacac ag siubhal roimhis, agus do ghaibh sé cun meitheal fear a bhí síos ó ig lá agus d'fiafruig sé dhíobh an mbead an tseans go bhfaghad sé lóistín na h-oidhche sa tig san thuas. Dubhradar leis ná raibh aon tseans aige air mar nár tug bean an tíghe sin lóistín ná déirc do aoinne riamh. Dubhairt an bacac leó go gcuirfead sé geall le h-aoinne acu go bhfuighead sé féin lóistin na h-oidhche.
    Thairg sé amach sgilling, agus dubhairt sé go gcuirfeadh sé sgilling le h-aoinne acu. Thóg fear acu suas é. Chomáin an bacac leis suas, agus cuaidh sé isteach agus díarr sé lóistín na hoidhche, agus dubhairt bean an tíghe leis go tapaidh ná faghad sé aon lóistín uaithe féin. Do labhair an bacac agus dubhairt sé
    "Mhuise ní hé a íosfainn-se costaidhe do creacfadh do cúirt
    Ná síneadh cois grísce agus sop seasta a cur fúm