School: Convent of Mercy, Rinn an Chabhlaigh, Cóbh

Ringacoltig, Co. Cork
An tSr. Peadar

1. (continued from previous page)
    go raghadh sé oíche éigin d'fhonn an t-ór d'aimsiú. Bhí sé i gcás idir dá chomhairle. Chuaigh sé ag triall ar an sagart, d'fhonn comhairle leasa a fhagailt uaidh. Dubhairt an sagart leis gan aon bhaint a bheith aige leis. D'éirigh sé as an gnó annsan. Bhí crann a' Crothadh a fás in áit éigin i ngarrdha Seamús Mhic Cionnaith, an tigh is sia síos ón droichead
  2. (no title)

Tímceall míle go leit ar an dtaobh tuaid de'n Cóibh, tá áit ar a dtugtar "Lios An Uisge" mar ainm ar...

Tímceall míle go leit ar a dtaobh tuaidh de'n Cóibh, tá áit ar a dtugtar "Lios An Uisge" mar ainm ar. Na céadta bliadain ó shoin, bhí lios le feiscint san áit seo. Níl ach cuid de ann i láthair na h-uaire seo. Sé iothlann Séamus Mic Choitir láithrean an leasa. Tá sruthán ag rith o dheas thar an áit. Tá féarlann suidthe i láithreán an leasa fé latháir. Téigeann an bóthar ó'n gCóibh go dtí Béal Átha'n Bhile tar a áit seo. B'iad Muinntear Mic Cártáig a bhí 'na gcomhnuidhe sa bfeirm seo san naoimhadh aois deag. B'féidir gurbh'é duine den teighlach seo a chuir an lios da leaghad, nó b'feidir go ndeineadh gac glún dá dtagad a gcuid féin de a leagad. Pé ar domhan é, san aois deireannach (ós cionn céad bliadhain ó shóin)
    S. Ua hÉigeartaigh
    Belvelly, Co. Cork