School: Convent of Mercy, Rinn an Chabhlaigh, Cóbh

Ringacoltig, Co. Cork
An tSr. Peadar

1. (no title) (continued)

Tímceall míle go leit ar an dtaobh tuaid de'n Cóibh, tá áit ar a dtugtar "Lios An Uisge" mar ainm ar...

(continued from previous page)
    do h-írealead[?] beirt fear d'fonn an leasa a leaghad. Do cuireadar cumh gnótha. Bhí an obair fé lán-tseol. Bíodar ag obair go ceann tamaill nuair do thuit rud éigin amach. Do chaill duine radharc a dha súil agus do béigin don bfear bocht éirge as an obair. Annsan do thuit mí-adh eile ar an dara bfear. D'imthig sé as a meabhair, Slán mar a n-innstear é. Táinig eagla ar muinntear na h-áite annsan, agus d'fagadar é súid mar a bhí sé.
    Tá lios eile timcheall dhá céad slat laistiar den Líos An Uisge. Níl aon ainm fé léit air go bfior dom-sá. Líos an Íseal iseadh é. Do deinead an cuid bá mho de a treabhadh cúpla bliadhain ó shoin. Is le Seán Ó Shúileabhán an páirc in a bfuil sé. Tá gort laistoir den lios "Páirc na Fire" is ainm do. Timceall trí céad slat ar an dtaobh thuaidh de Lios An Uisge, ta liar an-mhór. Tá an claidhe go h-árd timceall seact nó ócht troig in aoirde. Ar an dtaobh tiar-téas de tá barna ag dul isteac. Níor cuala riamh[?] a ainm. Ní doig liom go bfuil aon lios eile san Óilean, i lathair na h-uaire so (1938). Com Mór leis. Is le Muinntear Úi Buachalla an feirm 'na bfuil sé suidthe. B'é m'athair
    S. Ua hÉigeartaigh
    Belvelly, Co. Cork