School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Sa bhliain 1588 d'ionnsuig na Spáinaig Sasana agus thánaig cabhlac long go Sasana ac nuair a bhí siad in aice Shasana deirigh stoirm mór agus do scaipadh na luing ón a céile.
    Thánaig dá long go Co. an Cláir agus do brisead ceann aca ag Rinn na Spainne inaice le Sráid na Caitreac agud do bris an ceann eile ar tráig Duiblinne agus do bagad na daoine go léir a trúir fear deag.
    Nuair dairig na Sananaig go raibh Spáinaig in Duiblinn tugadar órdu do Botholam Mac Fhlannacaidi(?) iad do crocadh agus do croc sé iad ar Cnoc a' Chrochaire agus deinead poll mór inaice le caisleán Dún Mac Feiidlim agus do cuiread ann iad.
    Bhí Prionnsa ins an long a brisead in Duiblinn agus i gceann blianta thánaig gaolta dó go hÉireann cun a cnáibhe a thabairt abhaile leo ac nuair a doscuil siad an uaig ní raibh ann ac carn cnábh agus nior féidir leo cnáibe an Prionnsa a phiocadh ón cnáibhe eile agu cuadar abhaile

Pádraig O Dochartaigh
    Baile Bheára