School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear i gCill Airne fadó agus do bhí aon mac amháin aige agus saor dob' eadh é. Saor dob' eabh an t-athair leis agus is uaidh sin a fhoghluim an mach an céard agus do bhíodh an beirt aca ag obair le chéile i gcómhnuidhe.
    Nuair a bhíodar ag tógaint Séipéal na[?] Manaig i gCill Áirne do bhí an fear so a mhac ag obair ann. Nuair a bhíodar ag déanamh an poll so ar dtúis do fuair an mac píosa páipéir.
    Do bhí diablaidheacht ins an páipéar agus dá mbeadh aon gráin aige le duine agus dá léighfeadh sé an rud as an bpáipéir dfhéadfadh sé tu a cur in aon riocht ba mhaith leis.
    Do thárla go raibh troid éigin idir é féin is an athair agus do thóg an fear a leabhar amach as a phóca agus do thosnuig sé ag léigheadh ó's cion
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork