Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a thug a' t-airgead do. Tháinic sí ar cuairt ag bean an fhir bhoicht a déanamh bróid faoí'n chaoí a raibh siad a tigheacht un cinn, agus, go mór mhór, go bhfaighid sí fáisnéis uaithi cé fhuair síad a t-airgead.
    "Ó," arsa bean an fhir bhoicht léithe, "bhí an Mí-Ádh a siubhal lem' fhear-sa ariamh gur chuir sé i bpoll é thiar sa mbogach, agus thionntuig sé scraith anall sa mhullach air agus nuair a bhí sé tigheacht abhaile fuair sé pota óir."
    "Bheul," arsa bean an fhir saidhbhir in a h-intinn {h}-éin - "Ní bheidh an Mí-Ádh i bhfad sa poll."
    Fuair sí un a bhogaí 'gus thóig sí an scraith -
    "Gaibh aníos anois," ar sise "agus lean airíst é."
    Tháinic a Mí-Ádh aníos - "Agus" - ar seisean - Tá mise a siubhal leis a bhfear sin ariamh ó rugadh é agus beidh mé a siubhal leatsa anois go lá do bháis."
    Chuaidh a bhean abhaile agus lá'r na bhárach tháinic sgéal isteach ó cheann go na maoírí go raibh an oiread seo gá cuid beithí marbh ar a bhfeilm. As sin amach ní raibh rath a bith uirthi féin ná ar a fear agus fuaidh a fear bocht un na táintí.
    AT0735: The Rich Man's and the Poor Man's Fortune
    Pádraic Ó Tuathail