School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (continued from previous page)
    thug gean dí. D'fhiafruigh an fear dí céard iad na tréithí gur thug an caiptín taithneamh dóibh. Dubhairt sí gurbh' iad a súile a mheall é agus (?) deirtear gur ghuidh sí go duthrachtach agus go dithcheallach go dtiocfadh aicid ar a súilibh. D'fhreagair Dia a h-athchuinge agus do bhuail galar súl í, gur phreab a súile as a ceann agus thuit siad ar an talamh. Deirtear gur brúgt (?) trí bhraon uisge as an áit inar thuit na súile, agus níor tugadh aon ainm ar an mball naomhtha sin ach "Tobar Naomh Dearbhla."
    Téigeann muinntir Iorruis ar oilitreacht go dtí an tobar chuile bliadhain ón 8adh lá de Meitheamh go dtí an 8adh lá de Mheadhon Fóghmhair.
    Déantar "turas naomhta" timceall an tobair, teigeann siad thart ar an glúna trí uaire, agus sé uaire de shiubhal cos.
    Is iad seo na paidreacha abrann na h-oilitrigh "Sé Bheatha" agus "Ár n-Athair" cuig h-uair i dtúis, agus an "paidrín trí huair agus iad ag gabáil timcheall, agus "Sé do Bheatha" agus "Ár n-Athair" cúig h-uair aris ag deireadh an turais.
    Fágtar rud éigin ag an dtobar sar a n-imthighidh siad.
    Deirtear go bhfuil leigheas le h-aghaidh sul tinn i n-uisge an tobair.