Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé leis an chead fhear. D’imthigh sé leis agus fuair sé an pháirc. Chuaidh sé isteach ins an pháirc agus an bológ a bhfearr a bhí ann ceangail sé a cheithre cosa agus thug sé leis é. D’iarr sé ar Fionn dul go bhfeiceadh sé bhfuigheadh sé caraigh no a cara ar bith le é a bhruith. “A’ bhuachaill a bfhearr a bhfacaidh mé ariamh”, deir Fionn, “deán fhéin é. Is olc ar an bhaile mé agus is measa I bhfad ar an choigrigh mé”.
    D’imthigh troighthe go leith fear go toigh ar Ríogh. Bhuail sé ar an doras agus tháinig dorasóir. Dubhairt sé gur chuir a mhaighistear annseo é go bhfeiceadh sé bhfuigheadh sé a cara ar bith le damh a bhruith.
    “Tá teach fathanaí ar an oilean agus tá coraigh ar an teach aca agus an méid a chruinnigh siad le seacht mbliadhna tá sé ar teine da mbhruith, agus ma bhaineann tú fhéin amach é béidh céad fáilte romhat. D’fhiafruigh troighthe go leith fear ca rabh an teach agus dubhairt an dorasoir nach rabh sé abalta sin
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair