Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear in a chomhnuidhe shuas ag Inbhear fad ó. Seán Mac Gearbhaidh a b'ainm do.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    lá thar na bhárach.
    Ní rabh gar ann b’éigin do Seáin a gabháil a bhaile agus fanacht ins an stábla le na béathach go maidín. Nuair a tháinig an mhaidín nigh sé a aghaidh agus thriomuigh sé é le na bhiste. Thug sé a bheatach lus agus chuaidh a mharcuireacht ar go dtí an t-Aifreann. Bhí a bhean roimhe agus d’ámharc sí thart agus dubhairt sí, “seo é Seán ag teacht.
    D’innis bean Seáin do na cleirí go rabh Seán ag teacht, agus gur cuireadh é coicthighis o’ shoín. D’iarr sí ar na cleirí an t-uisge coisrioctha a crathadh air nuair a thiocfadh sé isteach. Nuair a bhí Seán ag gabháil isteach ar an doras chaith fear amháin aca an t-uisge coisrioctha air. Ghlac Seán fearg agus arsa seisean leis an cleírí : “Níl múnadh ar bith ort”.
    Chuaidh an cleirí isteach agus d’innis sé do’n t-sagart go rabh Seán Mac Gearbhaidh ar an Aifrinn indui agus cuireadh é coicthigis ó shóin. D’iarr an sagart ar na daoine gan a ghabháil amhach go mbeádh seisean ag an doras. Bhí seisean ag an doras agus nuair a thainig bean Sheáin agus an buachall óg léithe sgairt sé ortha ar leath taobh.
    Ní rabh sé i bhfad go dtáinig Seán amach. D’innis Seán an sgéal tuas go deireadh. Chuir an sagart Seán agus a bhean abhaile agus chuir sé an buachall óg abhaile go dtí a theach fhéin.
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máire B. Nic Cuinneagáin