Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

Bhí sean bhean ann aon uair amháin agus is fad ó bhí. Bhí sí ag sguabadh urlár a' tighe lá amháin agus is cosamhail go bhfuair sí reul ins an t-salachar. Thoisigh sí ag machtnamh agus ag smaoitiughadh caidé ba choír díthe a dheánamh leis an reul. Sa deireadh ar sise, “Rachaidh mé go dtí an margadh ag ceannóchaidh mé muc. Ach cibé ar bith chuaidh sí go dtí an margadh agus cheannuigh sí muc. Nuair a bhí sí ag teacht abhaile b’ éigean dí dul trasna ar chlóchán, ach ní rachadh an mhuc thar an chlochán léithe agus ní rabh fhios aicí caidé dheánfadh sí.
    D’imtigh sí léithe gur casadh madadh oirthi, labhair sí leis an mhadadh agus dubhairt: “A mhadaidh”, ar sise, bain greim as an mhuic, ní rachaidh sí thar an chlochán damh agus ní thig liom a dhul
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Anna de Búrc