School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

nuair a théid sí a gháiride go dtuitfidh easconnaí nimhe ó n-a béal.
    Is maith liomsa nuair a théid sí a chaoineadh" arsa an dara fear go dtuitfidh frugannai as na súile aicí.
    "Is maith liomsa," arsa'n tríomhadh fear, "nuair a chuireann sí a lámha in uisge go líonfaidh sé lán de shilidí nimhe."
    "Go raibh seo uilig amhlaidh" arsa'n sean-duine, agus bhí.
    Nuair a chonnaic an leas-mháthair seo bhí sí i bhfad níos measa do na díleachtaí anois. Ba ghnáthach léithi iad a bhualadh go h-olc. Níor bh'féidir leis an ghasúr cur suas leis an droch-úsaid seo ní ba mhó, agus d'imthigh sé leis i mbéal a chinn.
    Chuaidh sé go h-uaigh a mháthara agus a athara agus dubhairt cupla paidir. Le sin mhothuigh sé rud éigin in a phóca. Chuir sé isteach a lámh ann agus tharraing sé amach piochtúir a dheirbhshiúrach. Ní fhacaidh sé ariamh annsin roimhe é agus chuir sé iongantas air é a fheiceail anois.
    Bhí na rósaí le feiceáil go soiléir le cois na bpearlaí agus an éisg óir. Chaoin an gasúr tamall eile anois comhair a bheith go raibh a chroidhe gabhail a bhriseadh. D'imthigh
    AT0403: The Black and the White Bride
    Anna Bean Mhic Amhalaidh