Scoil: Cruit Island (uimhir rolla 16069)

An Chruit, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Le linn na bliadhanta ócht gcéad ceathramhadh cúig go dtí ócht chéad ceathramhadh sé bhi gortadh mór in Éirinn, agus fuair a lán daoine bás.
    San áit seo bhí saoghal iongantach cruaidh ag na daoine, agus is truaidh ag na daoine, agus is iomdha duine a fuair bás ón t-ocras, agus ón fiabhras a thainig i na dhiaidh.
    Níl móran deifir eadar an méid daoine a bhí ann an uair sin agus an méid atá ann anois. Tháinig an dubh ar an phreataí nuair a bhí siad ag fás, agus ní rábh ins na cuibhrinn ach luscan.
    Deirtear nach rábh ádhbhar dínneara ag an nduine i mBeil na Cruite no ins an Chruit ar lá Shámhna, ócht chéad ceathramhadh cúig, agus bhí acu le fanacht go dtí an lá sin ócht chéad cheathramhadh sé sul a mbéadh na preataí bainte acu arís.
    Seo an dóigh a fuaras an síol indiaidh an gortadh. Bhí chor dhuine san áit a mbéadh síol aige mar
    1. am