Scoil: Cruit Island (uimhir rolla 16069)

An Chruit, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Domhnaill

1. Scéal

Bhí fear na chomhnuaidhe ar an Chruit. Néill Brighde an t-ainm a bhí air. Bhí capall iontach gasta aige.

Bhí fear na chomnuaidhe ar an Chruit. Néill an t-ainm a bhí air. Bhí capall iongantach gasta aige. Cheannuigh Peadar O Dhomnaill as Uaigh an capall ó fear as Innismian agus fuair Néill annsin í. Firefly an t-ainm a bhí ar an chapall. Nuair a bhíod an capall ag rith ar an traigh bhéadh na sean daoine uilig ag sgairtí ar Neill. Sul a dtoisigheadh an rása bheirfeadh na mna uibeacha don chapall. Bhí bean as na gCnoc posta ar an Chruit agus bhí capall gasta ag a dhearthair. Nuair a bhí na capall ag rith thoisigh an bhean ag scairtí. Go gcuidigh Dia leat a dhearthair. Mo seacht beannacht tú a Néill. Bháin capall Néill an rasa sin. Lá eile tháinig fear as Gaoth Dobhair le capall. Nuair a bhí siad ag dul a toiseacht ar an rása thug na mna na h-uibheacha don chapall connaic an fear eile iad agus dubhairt sé gur sulach a thug siad do na capall-sa. Bhí searrach ag an capall agus "Johnny Ruadh" an t-ainm a bhí air. Bhí seisean níos guiste nán capall éile. Nuair a d'eirig an Firefly aosta níor mhaith le Néill í marbhadh agus dfág sé amuigh ag Airgeal í. Bhí "Johnny Ruadh" ag tabhairt na leitreacha ó
    Gráine Ní Dhomhnaill
    Máire Ní Dhomhnaill