Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a 3 (ar lean)

Bhí bean ann am amháin agus bhí sé n-a comhnuidhe i Srath na Seangan. Oidhche amháin ar a h-aon dhéag a chlog tháinig fear isteach agus shuidh sé ag an teine.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sa teach ar a bhomaite” “Bhal” arsa seisean “Cuir fa choinne tae comh gasta is thig leat, nó níl mise ag dul fhanacht níos fuide”
    Bhí seachtar páistí aicí agus chuir sí an giorsach a ba sine ar shiubhal go dtí teach ma athair mhór fá choinne tae agus ‘ach aon rud. Nuair a bhí sí ag ghábhail ar shiubhal d’innis a mháthair dithe rud mór fir a fhághail agus a rádh leobhtha go rabh fear mire sa teach. Ní rabh an ghiorsach i bhfad ar siubhal go dtáinig sí na bhaile; agus nuair a tháinig sí isteach d’amharc an fhear uirthí agus dubhairt sé. “Cá bhfuil an tae agus an t-arán”. “Tá sé annsin anois le fada arsa an bhean agus ní thig linn fághail réidhtigh leis”. “Ó” arsa seisean “na abair sin arais no ní bhéidh tusa i bhfad beo anois”.
    Thoisigh an bhean ag deánamh aráin agus tae agus ní rabh sí i bhfad da dheánamh. Thug sí an tae do’n fhear agus nuair a bhí sé chomhair a bheith ithte aige d’éirigh sé agus d’fhág sé an gogán ar an tabla.
    Fuair an bhean greim ar an leanbh a bhí dhá 1 mhí agus dubhairt sé. “Fág síos an leanbh sin go gasta”. Fuair an fear greim ar an mhnaoi agus annsin thóg sé an (corpán) chorrán. Ar an bhomaite cé tháinig isteach acht seisean
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín
    53
    Gairm bheatha
    Feirmeoir beag (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall