Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí gasúr acú. Fuair an fear bás. Lá na beirt indiadh seo bhí aonach ins an bhaile seo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    siadsan nach bhfuair siad airgead ar bith. D'imthigh siad leis an fear a cheannuigh siad an coinín uadh le na marbhadh ach bhí poll deánta aige san urlár. Nuair a tháinig siad isteach thuit siad isteach sa pholl abhí deánta aige. Dhruid seisean an pholl agus ní rabh a fhios ag duine ar bith ca rabh na fir. Bhí neart airgead aige annsin agus thiocfadh leis comhnuidhe go maith ó sin amach.
  2. Scéal

Fáthach abhí ann shíl sé nach mbéadh duine ar bith ábalta aige. Bhí sé ag siubhal cois na fairrge lá agus chonnaic sé rud ag teacht anall thar na fairrge mar bheadh coilleadh ann.

Sgéal
    Fáthach abhí ann shíl sé nach mbéadh duine ar bith ábalta aige. Bhí sé ag siubhal cois na fairrge lá agus chonnaic sé rud ag teacht anall thar na fairrge mar bheadh coilleadh ann Caidé abhí ann ach fátach mór eile agus bollán leis a ghoid sé. Bhí dhá adharc ar an bolláin achán ceann acú cómh mór le teach. D'fiafruigh an fáthach do ca bhfuair sé an bollán. Dubhairt sé go rabh sé fhéin agus fáthach mór eile a choimhead le deich mbliadhna ag iarraidh é a ghoid. An fáthach a tháinig análl, dubhairt sé nár chodhluigh sé néal le deich mbliadhna agus go gcaithfeadh sé codhladh anois Rann sé an bolath le Fionn. D'iarr
    Seán Mac Aoidh
    Gleann Domhain Beag, Co. Dhún na nGall