School: Tearmonn (roll number 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. Bhí gaduidhe am amhain dar b'ainm Seaghan Ó Maoileann acht se an t'ainm a bhí ag na daoine air Seaghan crosach badh ghnathach leis an tairgead a ghoid ó na daoinibh saidhbhre agus roinn leis na bochta. I gconndae Doire [?] a rugadh Seaghan acht badh minic a bhéadh sé i nDún-na-nGall.
    Aon oidhche amhain bhí Seaghan i sleibhtibh Tír Chonaill agus bhuail sé isteach i dteach mar bhí loisdín a dhith air ar feadh na h-oidhche. Bhí muinntir an tighe caoidheamhail leis. Thug siad a shuipear do.
    Ag am luidhe d'innis fear an tighe do Sheaghan go rabh an tighearna talaimh le theacht lá thar na bharach agus go gcuirfidh iad amach as a mbaile mar nach rabh siad abalta an cíos bliadhain-teamhail a dhíol.
    Chuir Seaghan a lámh 'na phóca agus chunntas sé síos fiche gíní do fhear an tighe. Bhí muinntir an tighe an-bhuidheach do nidh-na-hiongadh. Lá ar na bhárach nuair a thainig an tighearna bhí an fear i ninnibh an chíos a dhíol. Chuaidh an tighearna abhaile go sásta an bhealach mór. Bhí coill mhór ar thaoibh an bhothair agus i mbomaite bhí an
    Máire P. Ní hAelfeartaigh
    Knocknabollan, Co. Dhún na nGall