School: Boltifree (roll number 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Bhí fear 'na chomhnuidhe ar an bhaile seo againne uair amháin, bhí sé i ngrádh le cailín eile ...

Sgéal
    Bhí fear ‘na chomhnuidhe ar an bhaile seo againne uair amháin. Bhí sé i ngrádh le cailín eile sa chomhsarnacht agus gach áit a rachadh sise leanfadh seisean í. Ach thárla sé go dtáinig fear saidhbhir ‘na bhaile as an Oileán Úr. D’iarr sé an cailín seo le pósadh agus fuair sé í. Ní rabh siad i bhfad pósta go bhfuair an fear bhás. Chuir fear sa chomhsarnacht scéal chuig an fhear seo. D’imthigh an fear seo go h-albáin nuair a pósadh an bheirt. Tháinig sé ‘na bhaile agus chuaidh go dtí an fhaire. Casadh an cailín air sa t-sráid. Dubhairt sí nach rabh sé buadharta. Dubhairt sí nach rabh neart ar thol Dé. “Ó tá fios agam sin ach ní marc ar bith duit é an
    Róise Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall