Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Bhí fear na chomhnuidhe i nGleann Fhinne am amháin air a dtugadh siad Seán Beag Ua Cnáimhsighe.

Bhí fear na chomhnuidhe i nGleann Fhinne am amháin air a dtugadh siad Seán Beag Ua Cnáimhsighe. Bhí sé na chomhnuidhe leis fhéin agus ní rabh de chomhraide aige ach asal agus sean bhó. Chuirfidh sé gíota prátaí é fhéin ach chruinnighthe buacaillí na mbailteach agus bhainfidh siad an mhóin do. Bhíodh siad cruinnighthe ag Seán sa'n oidhche mar bhí sé an mhaith ag sgeulaidheacht. Ní rabh leigheamh arbith aige nó a'n fhocal beurla. Tháinic fear do chuid na comarsan isteach oidhchr amháin ag áirneal. Shuidh an bheirt ag cómhrádh go rabh sé anntrach san oidhche. Annsin d'éirigh Seán agus dubhairt go gcaaith fidh seisean a leabaidh a deéanamh. Thóg sé amach an
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall