Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nach mbéadh trioblóide aca, nuair a dhéineadh na h-ainmhidhthe bhaoghal do dhaoine, gluaisteáin, is tighthe.
    Tugtar "eirnist" le gach beithidheach a díoltar san aonaigh. Tugtar "ádh-phinginn" nó "bonn-sochair" ar airgead eile a íochtar ann. Tugann an díoltóir leath chóróin ar gach chapaill a díolann sé, sgilling ar bhúin, naoi bhpingne ar muc, leath-sgilling nó sin reul ar chaorach, do'n ceannuightheóir nuair a bhíonn gach ré déanta aca. Sin é an chaoi a íochtar '"ádh-phinginn" nó "bonn-sochair" chun ádh a chur ar na stuic.
    Nuair a déintear margadh buaileann fear amháin a ghá boise le chéile agus an fear eile an nidh sin freisin. Tugadh airgead do'n díoltóir i dtreó's nach bféadfadh sé a fhochal a bhriseadh. Téigheann siad go dtí an teach ósta agus bíonn deoch aca le'n margadh a chríochnuighe.
    Nuair a bhíonn na beithidhigh díolta aca géarrann siad cuid ghruaighe na mbeithidheadh le iarann marcáilte agus annsin cuireann fear na mbó a ainm ar na beithidhighibh le lag dath dearg. Nuair a tríomuigheann an dath ní féidir le duine eile an beithidheach a dhíol aríst. Sin déire le trácht ar aonaigh.
        1. trádáil
    Pádhraig O Dubhghaill